Dirigenten

Persoonlijke Gegevens

Naam Raf de Keninck
Functie 1e dirigent Harmonie

Sinds augustus 2017 is Raf De Keninck de 1e dirigent van de harmonie. Hij groeide op in Rumst (Belgie) en zette zijn eerste muzikale stappen bij Harmonie Verbroedering Rumst. In 1998 behaalde hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen de masterdiploma's klarinet, basklarinet, HAFA-directie en kamermuziek.
Als pedagoog (klarinet) was hij van 1991-2001 actief aan diverse Vlaamse muziekacademies. Van 1999 tot 2001 assisteerde hij symfonische orkestdirectie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Van 2010-2012 was hij docent en coördinator kamermuziek en tot 2013 was hij docent slagtechniek en ensemble-directie. Dit alles aan het Fontys Conservatorium te Tilburg (NL).

Raf De Keninck werd laureaat van diverse nationale en internationale wedstrijden als Pro Civitatea (1992), laureaat van de tweejaarlijkse internationale wedstrijd 'Orpheus-Prijs' afdeling Solist (1997), laureaat van de kamermuziekwedstrijd José-Vigneront (1998), laureaat van de Nationale Kamermuziekwedstrijd te Almere (2005).
Voor zijn bijzondere inzet op vlak van hedendaagse kamermuziek ontving hij de BAP-Sabamprijs (1997) en de Willem Pelemansprijs (2000). In 2013 ontving hij de prestigieuze Fuga-Trofee voor zijn jarenlange inzet voor de Vlaamse muziek.

Als klarinettist werkte hij samen met tal van orkesten en dirigenten zowel in Vlaanderen als op de internationale muziekscène. Hij verzorgde producties met de Beethovenacademie, Orchestre Philharmonique de Liège, Orchestre symphonique de la Monnaie, Champ d'Action en diverse gelegenheidsensembles. Hij was solist met het 'Walter Boeykens clarinetchoir' en in 2004 creëerde hij tevens het klarinetconcerto van de Griekse componist D. Andrikopoulos.
Daarnaast creëerde hij tientallen werken die terug te beluisteren zijn op radio-opnames en cd-producties. Zo verzorgde hij tal van kamermuziekconcerten die live werden uitgezonden door de Belgische radiozender KLARA en de Nederlandse concertzender Radio 4. Zo was er in 2005 een uitzending door de Nederlandse zender Radio 4 vanuit het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam waar hij met het Trio Energico optrad.

Als dirigent is hij de oprichter van het ensemble Emanon (later Vlaams Sinfonietta) waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde inzake de verspreiding van Vlaamse hedendaagse muziek. Zo werkte hij samen met nagenoeg alle toonaangevende componisten die Vlaanderen telt. Deze samenwerkingen resulteerden in tal van concerten en 5 cd-opnames. Ook werd er in zijn opdracht een reeks van kamersymfonieën geschreven.
Hij werkte niet alleen met vermaarde solisten zoals Walter Boeykens (B), Soon Sho (USA), Margriet Van Reisen (NL), Charlotet Riedijk (NL), Hans Van Kerkchoven (B) en Erwin Deleux (B) samen, maar ook met tal van mensen uit andere kunstdisciplines zoals Pascale Platel, Hubert Damen, Koen Monserez en Steven Beersmans.

Raf was al sinds zijn 15de dirigent bij hafa-orkesten. Eerst in Vlaanderen en later ook in Nederland. Zo behaalde hij tal van eerste prijzen tijdens zowel concoursen als festivals. Bijzonder is zijn kijk op mogelijkheden om samenwerkingen op te zetten die bredere kunstvormen betrekken dan louter de muziek.
In de periode van 1996-2014 was Raf verbonden als artistiek leider aan het Ensemble Emanon en van 2012-2017 was hij dit bij het Vlaams Sinfonietta.
Sinds 2012 is hij werkzaam aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg als Director Department Music. Hij staat daarmee aan het hoofd van 4 muziekopleidingen: Academie voor Muziekeducatie, Conservatorium, Rockacademie en Master of Music.

Claudy van Bokhoven

Persoonlijke Gegevens

Naam Claudy van Bokhoven
Functie 2e dirigent Harmonie / klarinet- en saxofoondocent

Claudy van Bokhoven is als 9-jarige begonnen op klarinet bij Harmonie Oefening te Standdaarbuiten. Ondertussen heeft zij in 2006 haar opleiding Docent muziek aan het conservatorium te Zwolle afgerond. Ook heeft zij Hafabra-directie gestudeerd bij Alex Schillings. Het leerlingenorkest en hoofdorkest van Harmonie Oefening uit Standdaarbuiten staan onder leiding van Claudy. Het leerlingenorkest wordt door haar al ongeveer 13 jaar gedirigeerd, het hoofdorkest per oktober 2008. Naast het dirigentschap is Claudy ook muziekdocent en geeft zij privé-lessen op saxofoon en/of klarinet en amv-lessen bij Harmonie Oefening en het Kunstlokaal in de gemeente Gemert-Bakel. Daarnaast is Claudy actief als solo-klarinettist bij Harmonie St. Caecilia te Blerick waar zij als muziekdocent het PRET-orkest leidt. Sinds oktober 2015 is Claudy eveneens 2e dirigent bij de grote harmonie.